Innehåll

Bokmyrans innehåll april

• Möte med Katja Olsson - Katja Olsson, f d Kazimira Kurdziel, uthärdade som ung flicka fyra år i olika koncentrationsläger under andra världskriget. Idag är hon 93 år och är en av få som lever och kan vittna om sina upplevelser från denna mörka tid. För Sören Sommelius berättar hon om sådant vi aldrig får glömma.In i musiken med Andrew Manze -Andrew Manze var tidigare chefsdirigent vid Helsingborgs symfoniorkester. Idag är han engagerad världen över. Med humor och stor inlevelse delar  Andrew med sig av sin passion för den klassiska musiken, och får även den mest tondöve att bli intresserad. På Bokmyran kan du se ett utdrag ur Den skrattande dirigenten en dokumentär som är under arbete om Andrew Manze.•  Annas biblioteksskatter - Anna Wingårdh lyfter fram verk som du inte självklart hittar själv. Denna månad presenterar Anna en rad titlar som har ett judiskt innehåll och perspektiv. Några av titlarna är Du kom inte tillbaka av Marceline Loridan-Ivens, Att återvända till livet av Dina Rajs och Jovan Rajs och Mischling av Affinity Konar.• Martins boktips för unga vuxna- Martin Bensch tipsar denna gång bl a om Moxie av Jennifer Mathieu, en bok om en ung tjej som börjar protestera mot den tuffa killkulturen på sin skola. Denna bok tar upp allvarliga ämnen på ett fint och humoristiskt sätt. Vinter - en novell av Åsa Moberg, som handlar om en ung kvinna som ensam flyttar till en by i Dalarna. Det visar sig att hon inte är så välkommen av övriga invånare i det lilla samhället. Det börjar pratas och skvallras om henne. Långsamt och metodiskt stöts hon bort av dem som bor i byn. • Bokmyran rekommenderar:  Homo Narrans (Den berättande människan)/Hennings testamente - en film av Stefan Jarl om hans vän Henning Mankell. Författaren bad att Homo Narrans skulle publiceras efter hans bortgång och att den skulle göras tillgänglig för alla. Den är mycket tänkvärd och berörande. Klicka på länken och du kommer till filmen!

Bokmyrans innehåll mars

• Intervju med med författaren Conny Palmkvist - Denne författare berättar historier som griper tag i en. Han skriver på ett kristallklart, levande och vackert språk. Som Bodil Malmsten hade sagt det, han är en författare som skriver riktiga böcker. Han har skrivit sju romaner, däribland Hej då, allihopa, Tusen ord för allt, Håll inte tillbaka kärleken William Holden och Vintern. Har du inte läst Conny Palmkvists böcker ännu, har du något att se fram emot!Möte med konstnärinnan Henrietta Kozica - När vi besöker Henrietta i hennes hem och ateljé i Höganäs är det lätt att förföras. Här hänger stora vackra surrealistiska målningar på väggarna. De är färgstarka och kraftfulla i sitt uttryck och man får liksom lust att gå in i dem. Hör Henrietta berätta om sitt liv, sina projekt och hennes skapande!Ellens bokprat - Ellen Skarp tipsar denna gång bl a om den otroligt spännande romanen Jag är pilgrimen av Terry Hayes• Författarens boktips -  Conny Palmkvist ger tips om tre av sina favoritböcker, bl a En tyst minut av Siegfried Lenz, en historia om förbjuden kärlek, och om att älska och förlora den man älskar..Erikas boktips för barn - Barnbibliotekarie Erika Lundell tipsar om tre barnböcker som både barn och vuxna blir förtjusta i bl a, Mördarmormor av Petter Lidbeck. Hallåja Paret Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd är ofta på resande fot. Skickar denna gång skickar de en hälsning från Rom. Anna-Lena berättar en historia om varför hennes son inte gillar Italien!

bokmyrans innehåll februari

• Intervju med författarinnan Erika Olofsson Liljedahl. Michaela Hennig samtalar med Erika kring hennes debutroman Någonstans brister himlen. Boken handlar om trettonårige Elis och hans familj som lever ett enkelt liv vid havet i Bohuslän. En dag förändras allt när hans syster plötsligt ger sig iväg. Berättelsen är en finstämd skildring om skuld och förlåtelse, och om att våga acceptera livets skiftningar. Erika berättar också om författarskolan hon har gått på i Lund och vägen till att få sin bok utgiven på ett förlag.Reportage från Malmö Stadsteater. Skådespelarna Li Brådhe och Göran Dyrssén repeterar ett lyrikprogram  med text av danska poeten Inger Christensen. Inger Christensen är ett av nordens största författarskap. Här får vi ett smakprov ur hennes diktverk Alfabet, som anses vara ett mästerverk. Li och Göran har premiär med föreställningen den 7 maj på Hipps scen. Annas biblioteksskatter  - Bibliotekarie Anna Wingårdh introducerar oss till några mycket bra franska spänningsromaner, bl a Bödeln gråter  av Frederic Dard och Camille av Pierre Lemaitre.• Författarens boktips -  Erika Olofsson ger två personliga boktips, Steglitsan av Donna Tartt och Blodets meridian av Cormac Mc Carthy.Gunnar Spjuth är en Sveriges mest framstående klassiska gitarrister. Här framför han Rumores av Isaac Albeniz i en ovanlig miljö.Erikas boktips för barn - Skolbibliotekarie Erika Lundell, tipsar om spännande böcker för mellanstadiebarn, bl a om Kurragömma av Petrus Dahlin och Pojken från längesen av Kerstin Lundberg Hahn.Hallåja  med Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd - Denna gång befinner  sig paret på systembolaget. Sigge tipsar om en av sina favoriter och Anna-Lena har tankar kring detta med påsar. Månadens novell - Likt sömnen om natten av Erika Olofsson Liljedahl. Erika förflyttar oss in i en äldre kvinnas medvetande och till en plats vi kanske ofta vill glömma.

bokmyrans innehåll januari

• Öppenhjärtig intervju med författarinnan, journalisten & översättaren Åsa Moberg. Sören Sommelius samtalar med författarinnan i hennes vackra hem. Åsa berättar om när hon som ung tjugoåring blev fast krönikör på Aftonbladet, hur det kom sig att hon blev bosatt på en ö nära Norge under många år, om att hon blev uppsagd när hon alltför starkt kom att engagera sig i kärnkraftsfrågan, hur hon började översätta Simone de Beauvoirs bok Mandarinerna utan att egentligen kunna franska. Givetvis berättar Åsa också om sin senaste bok, självbiografin Livet. På besök hos William Persson i Matkooperativet. Redan som 17-åring startade William sitt eget bokförlag som heter Kulturia. Nyligen gav William ut sin tredje bok i serien Helsingborg då & nu, där han har letat fram gamla bilder och tagit nya bilder på exakt samma platser i staden. Men hur hänger bokutgivande ihop med att starta matkooperativ? Ellens bokprat - Ellen Skarp tipsar inför det nya året om fem böcker, bl a om två fina kärleksromaner; Mödrarnas söndag av Graham Swift och En trogen kvinna (andra delen i en triologi) av Jane Gardam. Båda böckerna utspelar sig England i början av seklet och bara måste läsas!Martins tips för unga vuxna - Ungdomsbibliotekarie Martin Bensch berättar om Starglass av Phoebe North och två andra titlar som oförtjänt kanske är lite bortglömda.Författarens boktips - Jan "Sigge" Sigurd berättar om två biografier om Ernest Hemingway. Många böcker har skrivits om denne man. Även Sigge har skrivit en; Hemingways sista flamma, i vilken han vandrar i författarens fotspår. Men i dessa två biografier utforskas kanske för första gången Hemingway ur en mer "kvinnlig horisont".Hallåja  Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd bjuder på ännu en av sina personliga betraktelser. Denna gång tror de sig ha hamnat i gamla Östtyskland.

bokmyrans innehåll december

• Intervju med journalisten och författaren Marjan Svab. För alla som genom åren har läst Helsingborgs Dagblad är Marjan Svab en välkänd skribent.  Efter att i många år ha arbetat som journalist så har Marjan nu skrivit en barnbok som heter Stjärnorna ser likadana ut överallt. Boken ges ut senare i vår på Rabén & Sjögren.  Michaela möter Marjan i ett personligt samtal kring hur han blev en skrivande person och om konsten och ansvaret att skriva för barn.På besök hos bokbinderska Dalia Lopez Madrona. I hela Sverige finns det endast ett hundratal personer som utövar det mycket gamla konsthantverket att binda böcker. Dalia Lopez Madrona är en av dem. Hon bjuder in oss i sin verkstad och låter oss få en inblick i sitt arbete. Här finns giljotiner, stora pappsaxar, pressar och en massa mindre verktyg.Ellens bokprat - Ellen Skarp tipsar från sin läsfåtölj om fina julklappstips på böcker speciellt till pappa, mamma, brorsan, m fl.Sörens kryddor -  Sören Sommelius berättar om Jason Diakités familjebiografi. En bok som man inte kan läsa utan att bli berörd.Erikas barntips Erika Lundell, barnbibliotekarie på Wieselgrensskolan, berättar om fyra böcker som är fina för högläsning.Martins tips för unga vuxna - Ungdomsbibliotekarie Martin Bensch, tipsar bland annat om De vandrande städerna av Philip Reeve, som kommer att bli till film i regi av Sagan om ringen regissören, Peter Jackson. Uppläsning av En eldig katt  ur Anna-Lena Brundins novellsamling Inte utan min katt. Anna-Lena har skrivit en rad roliga och underfundiga historier om katter. Att ha katt är för Anna-Lena lika självklart som ha lakan i sängen. Inte nödvändigt, men bättre med än utan.

BOKMYRANS INNEHÅLL I oKT-nov UTGÅVAN

Michaela möter författaren och föreläsaren Torgny Karnstedt, som  25 år gammal skrev 1970-talets stora generationsroman Slamfarmen, som handlade om Boliden i Helsingborg. Nyligen har han utgivit Karlssons pojke, en novellsamling som skildrar Sverige ett land i förvandling. Torgny Karnstedt är idag en av ordets och litteraturens främsta ambassadör i Sverige. Han föreläser i skolor över hela Sverige om språkets betydelse.HJÄRNHÖVDINGEN -  en dokumentär om dramatikern och skådespelaren Magnus "Mankan" Nilsson - Förhandstitt ur denna dokumentär som är under produktion. Mankan berättar om hjärnblödningen som har kommit att betyda mycket för hans författarskap.Ungdomsbibliotekarien Martin Bensch, tipsar om tre gastkramande böcker. Dessa böcker kan läsas av både unga vuxna och deras föräldrar i höstmörkret.Ellens bokprat denna gång inspelat på Killbergs bokhandel i Helsingborg. Ellen Skarp talar om härliga böcker som du kan ha med dig i soffan.Författaren och artisten Jan Sigurd ger ett högst personligt boktips. En nyligen utgiven spännande biografi.• I Annas biblioteksskatter plockar Anna Wingårdh fram böcker som man kanske inte lägger märke till i första taget. Denna gång berättar hon om en bok som skildrar ett ovanligt äktenskap.Rex läser berättelsen Längtan efter ett barn ur Torgny Karnstedts novellsamling Karlssons pojke.

BOKMYRANS INNEHÅLL I SEPTEMBERUTGÅVAN

• Rex möter författarinnan, komikern och sångerskan Anna-Lena Brundin. De samtalar kring Anna-Lenas böcker, om det att vara tusenkonstnär och hennes kärlek till katter. Anna-Lena har ett tiotal boktitlar i bagaget, bl a: Inte utan min katt, Mitt Montmartre och Kvinna eller försvinna. Alltid underfundiga, tänkvärda och roliga berättelser. Anna-Lena har sjungit och gett ut egna tolkningar av Edith Piaf. Under många år framträdde hon tillsammans med Lill-Marit Bugge på scen och TV. Numera står hon ofta på scenen tillsammans med sambon Jan Sigurd.Anna-Lena boktipsar. Hon berättar bland annat om Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. En historia som går rakt in i hjärtat.• Ellens bokprat denna gång inspelat i en av Sveriges vackraste boklådor, Bjäre Bokhandel i Båstad, som har gamla anor och fantastisk atmosfär.Lamy - författarens magiska penna. Dramatikern och skådespelaren Magnus "Mankan" Nilsson berättar om sin alldeles speciella relation till sin penna.En blå dörr - en poetisk och expressionistisk betraktelse. Författaren Magnus "Mankan" öppnar upp en blå dörr och tar oss med tillbaka till sin barndom. Hans penna vandrar över pappret, dåtid och nutid flyter samman, han hör ekon från sin uppväxt på Neder Örsta gård, där har Mankans pappa, förebilden till huvudpersonen i filmen Min store tjocke far lämnat sina spår.• Månadens Hallåja, humoristiska vardagsbetraktelser med författarna, musikerna och artisterna, Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd.

Innehåll bokmyrans utgåva augusti

Ellen Skarp samtalar med Helsingborgs deckardrottning Bodil Mårtensson på Trivas på Råå. Författarinnan Bodil Mårtensson har publicerat 25 böcker, främst kriminalromaner i vilka kommissarien Joakim Hill figurerar, men också ungdomslitteratur och noveller. Hennes historiska spänningsromaner om maktkamper, kärlek och svek i Sveriges tidigare epoker; Barkhe-trilogin, om länsman Frans Barkhe vid mitten av 1600-talet, och de senaste titlarna, Kastanjeträdets makt, Blodbokens tid och I Ekens tecken, om kung Magnus Erikssons tid på 1300-talet, når nya hängivna läsare. Det är omöjligt att lägga ifrån sig Bodils böcker när man väl satt igång att läsa dem.Författarinnan och journalisten Eva Robild delar med sig av sin tankar kring trädgård och hälsa. Bokmyrans Michaela Hennig möter Eva i hennes vackra trädgård i Höganäs. Eva har skrivit ett 20-böcker framförallt om trädgård, men även om stresshantering. Boken Odla i pallkrage är en stor succé. Hon har också skrivit en bok om sina hemtrakter, Kullabygden – Utsikter, omvägar och nya insikter. Eva är sedan 2011 redaktör för tv-programmet Trädgårdstider på SVT. Nu är hon aktuell med sin bok När själen får grönska.• I månadens Ellens bokprat  presenterar Ellen Skarp tre härliga "må bra böcker", bl a Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap, av Mary Ann Shaffer. En riktig liten pärla med fantastiska karaktärer.• I Sörens kryddor berättar Sören Sommelius, journalist och författare och f d kulturchef för Helsingborgs Dagblad, om två angelägna böcker, Stefan Zweigs Världen av igår och Elisabeth Åsbrinks 1947.Bibliotekarie Martin Bensch, talar ungdomsböcker som blivit bra film, bl a Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandmark. En berättelse om magi, kärlek, död och vänskap.Sundet, en liten berättelse på film. Filmaren Rex Brådhe vandrar längs ett sund som lämnat en stor plats i hans hjärta, en man, en pojke, en far i samma gestalt. Båtar i olika storlekar, färger och form, korsar varandras farled, svävar upp emot horisonten och med dem far tankarna ut över vattnet.Hallåja, humoristiska vardagsbetraktelser med författarna, musikerna och artisterna, Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd.

Innehåll bokmyrans premiärutgåva juli

• Intervju med journalisten och författaren och f d kulturchef för Helsingborgs Dagblad, Sören Sommelius. Sören har skrivit ett femtontal böcker. Idag driver han bloggen Nya Kultur Sören och är flitig föredragshållare. I Bokmyran berättar Sören öppenhjärtigt om sig själv och sitt skrivande.• I Ellens bokprat  delar Ellen Skarp med sig av sina lästips inför sommarens. Det är fyra böcker som du genast vill kasta dig över.• I Biblioteksskatter  berättar Anna Wingårdh om en av sina favoritförfattare - Per Wästberg, som nyligen kommit ut med sin avslutande memoarbok, Semaforen och lodlinan. Har du inte läst denna författare tidigare, blir du garanterat sugen på att göra det efter att ha hört Anna. Martin Bensch tipsar om tre spännande och fina böcker för unga vuxna. Även dem får lust att sträckläsa.• Reportage med fotokonstnären Sanja Matonickin som är aktuell med fotoboken Sundets pärla - speglingar av en stad. En serie vackra betraktelser av Helsingborg sedda genom vattenpölar. Sanja arbetar bland annat med iscensättningar av sig själv. I bildskapandet utforskar hon sidor hos sig själv. Det är ofta bilder som är vackra men samtidigt oroväckande.• Regissören Eyvind Andersen läser en egen berättelse som kretsar kring Henning Mankells teater i Mocambique. Till berättelsen får vi se några av regissörens egna foton tagna från teatern.